Haberler - Yeni esnaflar bilgilendirildi!

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (SESOB) yeni üyelere yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantılarından biri daha gerçekleşti. Programa çok sayıda oto sanatkarı katıldı.

2 SAAT SÜRDÜ
Her ayın ilk Çarşamba günü saat 18.00’de Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) hizmet binasında gerçekleşen eğitim ve bilgilendirme toplantısına katılım yine yüksek oldu. Yeni üyelerin yanında, çok sayıda mevcut üyelerinde ilgi gösterdiği program yaklaşık 2 saat sürdü. Programda; SESOB Başkanı Hasan Alişan, Başkan Vekili Muhittin Kılıç, Sakarya Kahveciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Altay, Sakarya Terziler Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkan Vekili Faik Yolcu, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu, Sakarya Kuaförler Odası Başkanı Ali Ak ve Sakarya Oto Sanatkarları Odası Başkan Vekili Ahmet Bayır’ın da hazır bulundu.
BİLGİLENDİRİLDİLER
SESOB Muhasebe Müdürü Nejat Canseven tarafından; Esnaf kimdir?, Esnaf olabilmek için neler gerekli?, Basit ve gerçek usul vergiler, muhasebe işlemleri, SGK işlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında yeni esnaf ve sanatkarlar bilgilendirildi.
SESOB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Alkın ise ;‘Satış, pazarlama, müşteri memnuniyeti’ konularında sunum yaptı. Eğitimin amacının esnaf ve sanatkarların mesleğe donanımlı başlamalarını sağlamak olduğunun altını çizen Alkın, esnaf ve sanatkarlığın temelini oluşturan satış ve pazarlamanın önemini ve arasındaki farkları anlattı. Satış yapmanın sırları, müşteri ilişkileri ve memnuniyeti üzerinde duran Alkın, beden dilinin önemine vurgu yaptı.
ÇIRAK YETİŞMİYOR
Program sonunda yapılan soru cevap şeklindeki bölümde ise özellikle sanayi esnafının çırak bulmakta yaşadıkları sıkıntı gündeme getirildi. Konuyla ilgili kürsüye çıkan SESOB Başkanı Hasan Alişan, öncelikle sanayi esnafının kesinlikle kendini revize etmesi gerektiğini söyledi. Alişan, bugün sanayideki dükkanların yüzde 80 nin de tuvalet olmadığının altını çizerek, “Çalışanın giyinip, soyunacağı yer yok. Türkiye’de eğitim sistemi değişti. 4+4+4 sistemi ile okula başlayan çocuk, 18 yaşında liseden mezun oluyor. Sizin 18 yaşındaki çocuğu, ‘gel sen sanayide çırak ol, terzide, kuaförde çırak ol’ deme şansınız kalmadı. Çünkü artık çocuklar teknoloji ile dünyayı tanıyor” dedi.
REVİZE ETMEK ZORUNDAYIZ
Meslek liselerinde öğrencilerin staja dahi sanayiye gönderilmediklerine de dikkat çeken Alişan, “ Okul müdürleri; ‘Ben öğrencimden sorumluyum. Soyunma odası yok, yağlı işte çalışıyor duş alacak yeri yok, tuvalet yok, iş güvenliği yok. Böyle yerlere öğrencimi gönderemem’ diyor. Herkes riskten kaçıyor. Biz işyerlerimizi yenilemedikten sonra, revize etmedikten, günün şartlarına uygun hale getirmedikten sonra bizden başka çalışacak adam bulamayacağız. Ve yavaş yavaş yok olmaya mahkum olacağız” ifadelerine yer verdi.
ARA ELEMAN ÇALIŞMASI YAPIYORUZ

Bugün kimsenin çocuğunu yanında çırak yapmak istemediğini de söyleyen Alişan, “Hepimiz çocuğumuz başka meslekleri seçsin diye çaba sarf ediyoruz. Çırak bulamamamızın başlıca sebeplerinden biride bu. Kendi çocuğumuzu bu mesleğe yakıştıramıyorsak, başkasının çocuğu da kendine kıymetlidir. Biz bu meleği icra ederken işyerimize bakmadık, kazandığımız paraya baktık. İyi sanatkar olmak yetmiyor artık. Bunun yanında iyi işletmeci olmak zorundayız. Sizlere ara eleman bulmak için çeşitli çalışmalarımız var. Artık bir takım anahtarlar ile bu mesleğin yürümediğini anlamamız lazım. İşte o zaman bize çırak gelir. Büyümezsek iş yapamayız” şeklinde konuştu.
 

Resim Galerisi