İletişim - Sık Sorular Sorular

Sık Sorulan Sorularda Ara :


Güzellik Salonu açmayı düşünüyorum, fakat ustalık belgem yok. Yanımda ustalık belgesi olan sorumlu müdür çalıştırarak Oda ve Sicil kaydımı yaptırabilirmiyim. Mümkünse hangi yolları izlemem gerekli. iyi çalışmalar dilerim. Ustalık belgesine sahip birini çalıştıracağınızı beyan ederek işyerinizi açabilirsiniz. Öncelikle sicil sonra oda kaydını yaptırmanız gerekmektedir. Güzellik salonu açmak için İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatları Yönetmeliğinde belirtilen kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Yönetmelik 25 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Yönetmelikte işyerinde bulunması gereken koşullar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. İnternetten yönetmeliğe ulaşabilirsiniz.

Ticaret Meslek Liselerinde hangi dal mezunlarına işyeri açma belgesi verilebilmekte? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim, kolay gelsin? İl milli eğitim müdürlüğüne ya da mesleki eğitim merkezlerine başvurarak bilgi alabilirsiniz. Meslek lisesi mezunlarına işyeri açma belgesi düzenlenirken mezun olduğunuz alan ve dallara göre eşleştirme yapılmaktadır.

benim askeridedeki aşçılık kursundan aldığım askeri aşkılık belgem var.bu belge 3308 sayılı mesleki eğitim kanununa göre ğeçerli sayılırmı? bilgilendirirseniz sevinirim tşkler. Aldığınız eğitimin süresi ve MEB onaylı olup olmadığı önem taşımaktadır. belgenizle birlikte ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurarak denklik yapılıp yapılmayacağını öğrenebilirsiniz.

sicil gazetemi kaybettim nasıl temin edebilirim Esnaf ve sanatkar sicil gazetenizi sicil müdürlüğümüzden temin edebilirsiniz.

rb ben yeni işyeri açmayı düşünüyorum benim kahveciler odasına kaydım var ama yeni açacagım işyeri ise döner köfte aparatif yiyecekler olucak ve kayıtlı oldum oda kabul ediliyormu ve başka odaya kayıt yaptırmak istemiyorum çünki iki yere aidat ödüyeceme b Aperatif yiyecek satılacak işyerlerinde işyeri sahibinin bağlı olduğu oda tarafından ustalık7 kalfalık belgesi düzenlenir. Sicile kayıt için ustalık belgesi şartı bu meslek için aranmamaktadır. Diğer taraftan 5362 sayılıl Kanunun 68 inci maddesi gereğince her bir meslek ayrı ayrı kayıt edilir.

market kahve cafe internet cafe gibi işletmelerde pazar tatili çalışma ruhsatı alma zorunluluğunun kaldırıldığını duydum ..bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim..iyi çalışmalar Kahvelerde kaldırılmıştır.

394 Sayılı Hafta Tatil Kanunu gereğince, Yanlarında işçi çalıştıran Bakkal ve benzeri esnafalrımız Pazar günleri İşyerleini açabilmeleri için ruhsat almak zorundamıdırlar. Hafta tatili kanununun 4. maddesinde sayılan işyerleri pazar günü ruhsat almadan işyerlerini açabileceklerdir.lokanta,kahve,otel gibi ayrıntılı bilgi genelgemizi takip edebilirsiniz...

magazalar her zaman indirimli satıiş yapıyor. istedikleri zaman yapabılırlermı AB ülkelerinde indirimli satışlar belirli bir dönemde ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Kış indirimi dönemi Ocak başı ile Şubat ortası, yaz indirimi ise, Temmuz başı ile Ağustos ortasıdır. Türkiye?de ise indirimli satışların belirli bir dönem ve süresi bulunmamaktadır.

işyerimi kapattım ama oda kaydımı sildirmedim. oda kaydımı, bilerek sildirmememin bir zararı olurmu. ya da muhasebecim bilmeden sildirmediyse, sorumlululğu muhasebecimin olurmu.borç çıkarsa aidat aslını yatırmak yetermi.teşekkürler. İşyerinizi kapattığınız halde oda kaydınızın devam etmesi halinde bağlı bulunduğunuz odaya aidat ödeme yükümlülüğünüz de devam edecektir. Oda kaydınızı sildirmeniz hususunda muhasebecinize bu konuda yetki verdiğinize ilişkin vekaletnamesinde özel hüküm bulunduğu halde kaydınız muhasebeciniz tarafından sildirilmediği takdirde yine de oda aidatınızı odaya ödemeniz gerekmekle birlikte zararınızın giderilmesini teminen muhasebeciniz aleyhine de rücu davası açabilirsiniz. 5362 sayılı Kanunun 61. maddesi gereğince süresi içinde ödenmeyen yıllık aidatlar gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

Yeni bir işyeri açacağım, kayıt için ne yapmam gerekiyor? Yeni işyerinizle ilgili vergi mükellefiyetiniz başladıktan sonra, 30 iş günü içinde Sicil Müdürlüğümüze ve ilgili meslek odanıza kayıt yaptırmak zorundasınız. SİCİL VE ODA KAYDI İÇİN İSTENEN EVRAKLAR Vergi levhası fotokopisi -Nüfus cüzdanı fotokopisi -İkametgah belgesi (resimli) -3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınan il ve mesleklerde faaliyette bulunacak esnaf ve sanatkarlardan ustalık belgesi veya satış elemanlığı belgesinin bir örneği. -Araç sahibi esnaflardan araç ruhsatlarının bir fotokopisi -Kişinin kendisi ve ya vekaleti.

Kredi kullanmak için nereye başvurmam ve ne yapmam gerekiyor? 5362 sayılı Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları kanununca kredilendirme yetkisi kurumumuzda bulunmamaktadır. Türkiye Halk Bankasınca esnaf ve sanatkârlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB) aracılığıyla kredi verilmekte olup, söz konusu kredilerden faydalanmak için esnaf ve sanatkar odasına ve siciline kayıtlı olmak gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş olup Esnaf ve Sanatkarlara kullandırılan kredi işlemleri bu kooperatifler tarafından yürütülmektedir. Bunun yanında diğer tüm bankalar aracılığı ile kredi kullanabilirsiniz..