Haberler - 'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ'bilgilendirme semineri

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, birliğe bağlı tüm Oda Başkanları, Oda Yöneticileri ve üyelerine dün saat 19:00 da Orhan Gazi Kültür Merkezinde “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulunu bilgilendirme semineri gerçekleştirmiştir.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı Oda Başkanları, Oda Yöneticileri ve esnaf ve sanatkara yönelik gerçekleştirilen seminere yaklaşık 800 kişi katılım göstermiş, birçok katılımcı semineri ayakta dinlemek zorunda kalmıştır. Bilgilendirme toplantısında; 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverene getirdiği yenilikler ve yükümlülükler anlatılmıştır.

Başkan Alişan’ın açılış konuşmasının ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Volkan Bostancı ve İsmail Akbaş 6331 Sayılı Kanunun getirdiği eğitim yükümlülükleri ile yeniliklerin uygulanabilir en temel prensiplerini anlattı.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği, ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı diye konuşmasına başlayan Bostancı, “Kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. Kuralcı bir yaklaşım yerine önleyici yaklaşım esas alındı. İşyerleri SGK daki NACE kodlarına göre; çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplara göre uzmanlarda sınıflara ayrılmış durumda bulunmaktadır.

Bütün işyerlerinin 01.07.2013 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelleri gibi profesyoneller ile çalışması zorunlu hale getirilmiştir.

01.01.2013 tarihinden itibaren yanında bir kişi bile çalışanı olan her işletme İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme adına önceden risk değerlendirmesi yapmak zorundadır. Risk Değerlendirmesi ilkeleri risklerden kaçınmak, riskleri analiz etmek, risklerle kaynağında mücadele etmek, riskleri önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek, tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermektir.

Risk değerlendirme raporunu işletme sahibi ister kendi yapacak, isterse de hizmet olarak satın alabilecektir. Risk değerlendirme raporunu hazırlamayan işletmeler 3.234 TL ve devamında her ay 4.500 TL cezai yaptırım ile karşılaşacaklardır.

01.07.2013 tarihinden itibaren her işletme İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı bulundurmak, tüm çalışanlarına konu ile ilgili eğitim aldırmak ve eğitim sonunda her çalışanının konu ile ilgili uzman tarafından sertifikalandırılmış olması zorunludur. Bunu yapmayan işletmeler kişi başına 1.000 TL’den 80.000TL’ye varan cezai yaptırımlar ile karşılaşacaklardır.

Seminerin açılış konuşmasını yapan SESOB ve Oda Başkanımiz  Hasan Alişan, esnaf ve sanatkara yönelik eğitim projelerine ve seminerlerine önem verdiklerini belirterek, bu tür etkinliklerin esnaf ve sanatkarın güçlü durabilmesi için zorunlu olduğunu ifade etti.

Alişan, “Hepimiz için çok önemli ve cezai yaptırımları ağır olan, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği yenilikler ve yükümlülükleri bugün siz değerli esnaf ve sanatkarlarımız ile paylaşıyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği konusu üzerine birlik olarak, konu hakkında araştırma yapmış ve alanında uzman kişilerden konu ile ilgili bilgi almış bulunmaktayız. Bu bilgiler ışığında İş Sağlığı ve Güvenliği bilgilendirme toplantısını gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Bugün alanında yetkili uzmanlarımız tarafından konu anlatılacaktır. Aklınıza takılan sorular var ise odalarımıza müracaat ediniz. Birliğimiz Odalarımız ile müşterek bir planlama yaparak sizleri bu konuda mağdur etmemek adına çalışacaktır. Meslek odalarımızda bulunan genel sekreterlerimiz konu ile ilgili detaylı bilgilendirilmiştir. Birliğimiz önümüzde ki günlerde gerek İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi, gerekse de Risk Değerlendirme raporu hazırlamada eğitimler düzenleyerek sizlere yardımcı olacaktır. Bu konu ve düzenlenecek eğitimler ile ilgili gerek web sayfamızdan gerekse de odalarınıza giderek detaylı bilgi alabilir, eğitim başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bugün bu kalabalığı görünce bir kez daha anladım ki Sakarya’daki esnaf ve sanatkar meselesine sahip çıkmıştır. Siz esnaf ve sanatkarlarımızdan istediğim İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun dayanağı olan “ÖNLEMEK, ÖDEMEKTEN DAHA UCUZ VE İNSANİDİR” felsefesini benimsemeniz ve artık buna göre davranmanızdır.

Birliğimizin öncülüğünde gerçekleştirilen ve odalarımız ile müştereken gerçekleştirdiğimiz ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Semineri’ne katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu

Resim Galerisi